Paardentandarts Anouk Beulen

Meest voorkomende gebitsafwijkingen

GLAZUURPUNTEN

De anatomie van het paardenhoofd is zo opgebouwd dat de bovenkaak (maxilla) breder is dan de onderkaak (mandibulla).
Door de maalbeweging van de kiezen slijt het oppervlak af. De bovenste en onderste kiezen staan niet recht op elkaar waardoor aan de wangzijde van de bovenkiezen en aan de tongzijde van de onderkiezen scherpe glazuurpunten ontstaan t.g.v. de natuurlijke slijtage van de tanden. Deze worden regelmatig weg gevijld zodat het paard hier geen ongemak en pijn meer van ondervindt.

VOORSTE / ACHTERSTE HAKEN

Wanneer de bovenste  en onderste kiezen verticaal niet mooi op elkaar staan gaat aan de voorzijde van de eerste kies en de achterste zijde van de laatste kies de tand niet gelijk afslijten waardoor er haken ontstaan die het tandvlees kunnen kwetsen.
Deze komen zijn dikwijls gerelateerd aan een over- of onderbeet. Deze haken worden frequent afgevijld om ergere problemen te voorkomen.

TRAPGEBIT / GOLFGEBIT

TRAPGEBIT: 1 kies is hoger dan de rest van de kiezenrij
GOLFGEBIT: meerdere opeenvolgende kiezen zijn betrokken in een abnormale slijtage en er vormt zich een een golf in de kiezenrij

Deze afwijkingen zijn het gevolg van een abnormale slijtage en kunnen door regelmatig vijlen gecorrigeerd worden

WOLFSTANDEN

Dit zijn kleine rudimentaire tanden (premolaren) voor de eerste kies. Zij komen het meeste voor in de bovenkaak, maar kunnen sporadisch onderaan ook aangetroffen worden. De wolfstanden hebben geen functie (meer)  in de paardenmond en worden preventief verwijderd bij sportpaarden om hinder met het bit te voorkomen.

Wanneer de wolfstanden niet door het tandvlees zijn doorgebroken spreekt men van binde wolfstanden.
Ook deze worden het beste verwijderd voor de opleiding van een jong paard

SCHAARGEBIT

De hoek tussen de bovenste en onderste kiezen is zeer scherp waardoor het maaloppervlak van de kiezen kleiner wordt en de glazuurpunten zeer groot en scherp zijn. Dit geeft zowel tijdens het eten als tijdens het rijden dikwijls problemen. Een schaargebit kan zowel aan de linker/rechter kiezen als aan allebei de kanten voorkomen. Regelmatig vijlen van de tanden kan de hoek tussen de kiezen verbeteren.